Pages

Istaknut post

Špedicija Beograd

Ukoliko Vam je potrebna špedicija u Beogradu i usluga carinjenja veoma je važno da se dobro informišete pre uvoza robe u Srbiju ili obrnut...

понедељак, 10. октобар 2016.

Uvoz kozmetičkih proizvoda i predmeta opšte upotrebe u Republiku Srbiju

Uvoz kozmetike odnosno kozmetičkih proizvoda u Srbiju kao i predmeta opšte upotrebe podrazumeva određenu proceduru pre samog carinjenja robe. Neophodno je da pre kupovine od proizvođača tražite Health Certificate (zdravstveni sertifikat) odnosno sertifikat da je roba ispravna za ljudsku upotrebu.

Takođe, potrebno je nabaviti i Certificate of conformity (COC potvrda o saobraznosti) koji se prilaze kao dokaz o poreklu tj. taj dokumenat obicno prati EUR-1. On se pribavlja kao prateći dokument kod podnošenja zahteva za odobrenje uvoza Ministarstvu zdravlja, Graničnoj sanitarnoj inspekciji. 

Uvoz kozmetike špedicija Beograd
Uvoz kozmetike špedicija Beograd

Zahtev za odobrenje uvoza u tri primerka podnosi špediter odnosno špediterska kuća koju ste odabrali za poslove uvoza robe. On prilaže svu dokumentaciju u kopijama, koja je kasnije potrebna i za carinjenje a radi identifikacije proizvoda. Sanitarni inspektor može da uzme odnosno uzorkuje određene vrste proizvoda po svom ličnom nahođenju i da uzorke pošalje u sertifikovanu laboratoriju koja vrši ispitivanje istih.

Nakon završenog ispitivanja dobija se rešenje za stavljanje u slobodan promet. Bitno je napomenuti da se sve analize plaćaju od strane uvoznika čim dobiju fakturu od laboratorije bez odlaganja.

Inspektori imaju pravo da izdaju i rešenje za carinjenje a pre samog završetka analiza radi ubrzanja i smanjenja troškova uvoznika. Tek nakon dobijenog rešenja za carinjenje ili konačnog rešenja ukoliko prethodno nije izdato, može se započeti sam proces carinjenja robe.

U svakom slučaju, savet je da pre bilo kakvog uvoza robe prethodno obavite razgovor sa špedicijom o vrsti i količini robe koju planirate da uvezete, načinu transporta, skladištenju, potrebnim analizama za robu i svim troškovima uvoza kako biste sprečili dodatne neplanirane troškove. 

Za pojednostavljenu proceduru možete popuniti e-upit za uvoz robe na sajtu špedicije Beograd Alfa Prime doo ili ih direktno kontakirati telefonskim putem.

Нема коментара:

Постави коментар